Σωστή διατροφή την περίοδο της νηστείας

Σωστή διατροφή την περίοδο της νηστείας

Πώς μπορούμε να τραφούμε σωστά & υγιεινά την περίοδο της νηστείας για να μην πάρουμε κιλά;

Βρισκόμαστε κοντά στην Μ. Εβδομάδα και πολύς κόσμος έχει ξεκινήσει να νηστεύει. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη νηστεία μέσα στο έτος, οπότε όσοι το επιχειρούν καλό είναι να φροντίζουν να διατηρήσουν την υγεία, αλλά και το βάρος τους! Στην νηστεία αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά & τα αυγά και η βάση της διατροφής αποτελείται από αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά , αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά. Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με  μειωμένη πρόσληψη σιδήρου.Το ασβέστιο μειώνεται κι αυτό, λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, οι βιταμίνες Β12 και φολικό οξύ προσλαμβάνονται σε μικρές ποσότητες, γιατί βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Ποιες είναι  οι τροφές οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα  λείψει τίποτα από τον οργανισμό μας;

Μια πολύ καλή επιλογή με ευεργετική δράση και μεγάλη διατροφική αξία αποτελεί το ταχίνι (σησαμοπολτός). Είναι ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη Ε, το κάλιο, ο ψευδάργυρος κ.α. Μπορείτε να το καταναλώσετε  σαν πρωινό (ψωμί με ταχίνι και μέλι ή ταχινόπιτα) ή να  το συνδυάσετε με σαλάτες,σάλτσες ή όσπρια και να εμπλουτίσετε τον οργανισμό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά! Καλές πηγές ασβεστίου εκτός από το ταχίνι, κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας ,τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μαύρο ψωμί, τα φασόλια και το σπανάκι.

Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια (κυρίως φακές, φασόλια μαυρομάτικα), οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. Σίδηρο σε υψηλές συγκεντρώσεις έχουν επίσης τα κρεμμύδια, το μαρούλι και η σόγια. Τις ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος), μπορούμε να τις αποφύγουμε τρώγοντας ξηρούς καρπούς, χαλβά, ταχίνι και εμπλουτισμένα δημητριακά.

Τέλος, τα θαλασσινά παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού. Επίσης, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β12.

Εφαρμόζοντας τις παραπάνω προτάσεις και ιδέες, θα αποτοξινωθείτε την Μ.Εβδομάδα, νιώθοντας γεμάτοι ζωντάνια και ευεξία και δεν θα αυξήσετε το βάρος σας!

Χρήσιμες συμβουλές:

  • για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου καλό είναι να καταναλώνετε μαζί τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα βιταμίνης C. H απορρόφηρη σιδήρου σχεδόν επταπλασιάζεται με αυτόν τον τρόπο
  • ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών και συγκεκριμένα ρύζι + όσπρια, αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική.
  • Οι ξηροί καρποί καλό θα ήταν να καταναλώνονται ωμοί και ανάλατοι.
  • Η κατανάλωση ταραμά με μέτρο μπορεί να μειώσει καρδιοαγγειακές παθήσεις λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, ενώ μπορεί να αυξήσει χοληστερίνη και ουρικό οξύ αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Η δράση του, επομένως, εξαρτάται από την ποσότητα